tisdag 6 mars 2012

Helsingborg utmanar Barcelona om VM 2013!

Helsingborg tar upp kampen med Barcelona – om att få arrangera VM i kustrodd 2013.


I veckan var representanter för internationella roddförbundet (FISA) på besök i Helsingborg. Anledningen var att Helsingborg vill arrangera VM i kustrodd 2013.

– De var här för att besöka det tilltänkta tävlingsområdet samt att undersöka om vi har möjligheter att arrangera ett sådant här stort mästerskap, säger ordföranden i Helsingborgs Roddklubb, Mats Leo.

Kustrodd är en snabbt växande gren inom rodden, Helsingborg är en av de klubbar som satsat på grenen och arrangerat tävlingar i flera år.
– Vi kan faktiskt erbjuda en ganska unik tävlingsplats för VM. Vi har tänkt oss att mästerskapet ska avgöras utanför Fria Bad, alltså väldigt nära staden. Vi vill att loppen ska starta och sluta uppe på stranden. Representanterna från internationella förbundet verkade gilla våra idéer, säger Mats.

Förutom tävlingsplatsen så fick man också en genomgång vad gäller ekonomi och att Helsingborg har de faciliteter som krävs i samband med ett VM. Totalt väntas deltagare från 25-30 nationer ställa upp, totalt handlar det om drygt 500 aktiva.
– Vi känner att vi har ett bra stöd från Helsingborgs stad och region Skåne i den här frågan. Vad gäller hotellrum och samlingslokaler så har vi det som krävs, nu ska vi bara kunna presentera en trovärdig budget också, säger Mats som tippar att budgeten kommer att landa runt två miljoner kronor.

Helsingborg tävlar med spanska storstaden Barcelona om att få arrangemanget. Alla handlingar ska lämnas in i början av mars och i mitten av mars ska ett beslut om värdstad tas.
– Det som talar för oss är dels närheten och vårt miljötänk. Jag tror de gillade idén med att starta och ha målgång på land. Sen har aldrig ett nordiskt land fått arrangera VM tidigare, säger Mats.
Om Helsingborg får VM så är det tänkt att det ska arrangeras 15-18 augusti 2013. Om Helsingborg får VM så har man ett stort hemmahopp i Peter Berg.

Lasse Mauritzson 042-489 93 50