måndag 2 september 2013

Inför Distanskapprodden var det glädjande många herrar från HRK som ville vara med och fightas om SM-titeln i inriggare. För er som inte känner till Distanskapprodden är det Sveriges äldsta aktiva roddregatta och har avgjorts sedan 1894.

Den 14,5 km långa sträckan ros från Stockholm till Vaxholm och sedan 1920 är den enda båttypen inriggad fyra med styrman. För att välja ut HRK-laget genomfördes ett 10 km lopp på roddmaskin. Denna uttagning visade sig bli oerhört rafflande då det till slut endast var 0,5 sekund (!) som avgjorde vem som satt med i båten. Kanske mest glädjande inför årets upplaga var att tävlingen utgjorde en comeback för Andreas Stensson som efter lång rehabilitering för opererade armar nu var tillbaka på tävlingsbanan. Inte nog med att Andreas tog plats i båten, han fick även bästa tid av alla HRK:are i uttagningsloppet!
Vi hade tur med vädret som efter mycket regn under förmiddagen höll sig fint under loppet och under kvällen, dock var det en stark stadig motvind under merparten av sträckan.
Helsingborgsbåten gjorde dramatiken i loppet kortvarigt och rykte till sig en tidig ledning i loppet. Laget nöjde sig inte med detta utan tryckte på och höll hög frekvens (Snittakten låg på 29-30 drag per minut) genom hela loppet, mycket tack vare uppmanande skrik och påhejningar från Olle som för övrigt gjorde ett mycket fint jobb som cox. HRK gick i mål på 1 h 6 min och 9 sek. Drygt 4,min. före tvåan från Vaxholm och 6 min. före trean från Bourdaux.
Med i båten satt (från fören):
Anders Haulin, Daniel Böcker, Andreas Stensson, Peter Berg och cox. Olle Andersson 
Text: Peter Berg/ foto: Bengt Nyman