fredag 7 juni 2013

Franska Mästerskapen i rodd i Thonon-les-Bain!

Peter Berg har i veckan åkt ned till Franska Mästerskapen i rodd i Thonon-les-Bains. Thonon är en liten trevlig fransk ort med en sagolik vy över Genèvesjön och Alperna. Peter kommer att tävla i en fyra tillsammans med tre killar från roddklubben Thonon, som är arrangör av mästerskapet.
De franska reglerna under nationella mästerskap tillåter att max 25 % av besättningen får vara utlänningar. Därmed kan Peter inte tävla i 1x eller 2x. På söndagens lopp arrangeras ett internationellt lopp i vilket alla nationer kan delta. Där kommer Peter att ro i singel.

Franska Mästerskapen har i år lockat till sig 461 roddare (vilket är i storlek med tidigare kustrodd-VM). Kvalificeringsloppen avgörs på fredag, finallopp på lördag och det internationella loppet på söndag. Mästerskapet avgörs över 8 km medan internationella lopp är över dubbla distansen, 16 km. 

Det har varit ett underbart väder där nere, men inte så mycket till vågor. Peter har tränat i en fyra med de andra killarna från Thonon. Kvalificeringsloppen gick idag fredag, där det mer eller mindre inte var någon vind. Trots de lugna förhållandena blev det dramatiskt i kval-loppen i herrfyran idag. Peters lag var sena till start och det var riktigt tight om utrymme på startlinjen. De fick därför starta i nästan tredje led, vilket är långt ifrån optimalt. Efter några krockar och mindre incidenter lyckades de ro upp sig ett 20-tal placeringar och fick tillslut den 6:e bästa tiden. Med en bättre start på lördag ska de nog kunna slåss om en medalj under finalen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar